Emission af drivhusgasser fordelt på sektorer

I figur 2 vises den relative fordeling af den samlede emission i 2013. Emission fra energiforbrug er opdelt på forskellige forbrugskategorier: Konvertering, fremstillingsvirksomheder, transport, privat og offentlig service, husholdninger, fiskeri, fangst og landbrug samt andre sektorer. Hertil kommer de ikke-energibaserede emissionsbidrag fra industrielle processer og produkter, landbrug ekskl. energiforbrug, arealanvendelse samt affaldshåndtering.

 

Som det fremgår af figuren var energiforbruget til fiskeri, fangst og landbrug med en andel på 23,0 pct. den største bidrager til emission af drivhusgasser i 2013. Herefter fulgte husholdningernes energiforbrug, som bidrog med 19,3 pct. Energiforbruget til transport stod for 18,7 pct. af emissionerne, mens konverteringssektoren bidrog til 15,4 pct. af emissionerne i 2013.

 

Figur 2. Emission af drivhusgasser fordelt på sektorer 2013

Kilde. Grønlands Statistikbank, http://bank.stat.gl/END1EM1

Anm. De blå skiver i lagkagediagrammet angiver emission af drivhusgasser fra energiforbrug, mens de grønne skiver angiver emission af drivhusgasser fra industrielle processer, forbrug af opløsningsmidler, landbrugsaktiviteter ekskl. energiforbrug, arealanvendelse samt affaldshåndtering.

 

Energiforbrug i private og offentlige serviceerhverv samt i fremstillingsvirksomheder står for henholdsvis 9,9 pct. og 6,6 pct. af emissionerne i 2013. Til sammen udgør emissionerne som følge af energiforbrug 94,3 pct. af den samlede emission i 2013. De resterende 5,7 pct. af emissionerne stammer overvejende fra affaldshåndtering (2,5 pct.), landbrugsaktiviteter ekskl. energiforbrug (1,6 pct.) samt industrielle processer og produkter (1,4 pct.).

 

Affaldshåndtering omfatter håndtering af affaldsdeponi samt spildevand. Emissioner fra landbrug omfatter emission fra husdyr; får og tamrener, samt fra husdyrgødning og kunstgødning. Emissioner fra industrielle processer og produkter omfatter emission fra forbrug af kalk og dolomit til fremstilling af cement, forbrug af asfalt- og bitumenholdige produkter til tag og vejbelægning, paraffinholdige produkter, opløsningsmidler, andre ikke-energimæssige brændsler og produkter samt forbrug af kølemidler; HFC og SF6.